Novas relevantes sobre turismo e mar.
Finalizamos o noso percorrido pola Coruña nesta entrada, referíndonos aos séculos de historia que perfilan esta cidade. A chamada Cidade Vella agrupa igrexas, rúas empedradas, parques e prazas que merecen un bo paseo para coñecelos e descubrir así esa historia barroca e medieval.
Durante esta fin de semana, entre o 3 e o 6 de agosto estase a celebrar o XVI Encontro de Embarcacións Tradicionais de Galicia. Este ano ten lugar en Sada (A Coruña), con máis de 100 embarcacións inscritas. O importante neste evento é compartir e por en valor o interese polo mar e o seu patrimonio, especialmente as súas embarcacións, divulgando así esta parte da nosa cultura.
A Coruña destaca pola súa costa e praias, os seus monumentos e o estreito vínculo que ten co mar. Ademais, ten gran relevancia como punto de interese no Camiño de Santiago, especialmente pola proximidade a Santiago de Compostela. Sen embargo, non se poden mostrar as características máis interesantes desta cidade sen ter en conta as súas festas.
A Coruña non destaca unicamente polo seu interese arquitectónico ou gastronómico, senón que tamén é unha terra cunha incrible paisaxe. A natureza galega é, sen dúbida algunha, marabillosa e fascinante, dende as súas praias aos seus montes, verdes e antigos. Sen esquecer, por suposto, a fauna que os habita: aves, mamíferos... de tódolos tamaños e cores. Así, na Coruña podemos atopar cantís, illas e miradoiros únicos e fascinantes.
Na cidade de A Coruña podemos atopar incontables mostras da importancia e gusto pola comida, especialmente vinculada ao mar. Estas mostras aparecen nos seus restaurantes máis recoñecidos a nivel internacional, pero tamén nos pequenos negocios de décadas de costumes e tradicións. Están, en fin, nos recunchos máis comúns e nos máis curiosos desta cidade galega. Así, neste novo percorrido pola cidade de A Coruña imos guiarvos a través do vínculo entre o mar e a cultura gastronómica.
A Coruña e o seu mar
A Coruña é unha cidade estreitamente vinculada ao mar, tanto dende unha perspectiva histórica como na súa arquitectura. Esta relación é, de feito, literal, xa que é unha cidade construída ao redor dunha península e o seu ismo, sendo practicamente imposible atoparse nun punto onde a costa estea a máis de dez minutos. Así, é inevitable pensar simultaneamente en A Coruña e o mar.
Cando practicamos turismo xeramos un impacto ambiental considerable, cuxo peso é importante especialmente tendo en conta a cantidade de fluxo turístico que se da na actualidade. Así, este impacto sobre o medio ambiente vai dende o desgaste do patrimonio ou a contaminación por combustibles ate o que nos ocupa neste artigo: os residuos que deixamos ao noso paso.
Marabaixo, estrea este mes de xuño unha nova experiencia náutica que ten como obxectivo a búsqueda do sabor atlántico, baixo o nome de "Ruta Salgada". Durante as 2 horas deste percorrido nun barco tradicional de madeira, o galeón Punta Pragueira, a veciñanza e as persoas visitantes que participen desta actividade poderán descubrir lugares da bahía e, do porto Coruñés, vinculados ao xeito de alimentarnos.
É unha cuestión moi habitual, cando embarcamos, querer saber se sufriremos mareos ou non. E en caso afirmativo, que podemos facer para evitalo e solucionalo? Por iso debemos ter claro que todo o mundo pode marearse nunha embarcación, pero tamén que podemos reducir ou evitar os síntomas de formas sinxelas, como alimentos ou medicación lixeira. Os mareos no mar son comúns pero superables.
Pegado e case formando parte do que hoxe é un dos portos máis importantes de Galicia atópase a Pena das Ánimas. Unha rocha coñecida en A Coruña por ser a causa de máis de un naufraxio, como o do buque Memphis en 1879. Co paso do tempo e os cambios producidos na infraestrutura do porto de A Coruña esta Pedra das Ánimas perdeu perigosidade, pero non interese.
A necesidade humana de manter os alimentos durante períodos relativamente longos de tempos ven xa de antigo, antes incluso do que chamamos historia. Así, co tempo fomos desenvolvendo técnicas relativamente coñecidas e mantidas na actualidade como a salgadura, os encurtidos ou o uso de graxas como illantes. O método máis utilizado na actualidade son as conservas, entre as que destacan as conservas de pescado e marisco.
As boias de sinalización náutica son balizas flotantes que xeralmente están ancoradas ao fondo do mar para evitar que perdan a súa posición. A tipoloxía das boias marítimas é variable, así como o son os seus usos, que se poden agrupar en dous: a sinalización e a defensa.